Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Ud i det grønne med veterantog i pinsen

I Pinsen er der tradition for en tur i det grønne og DSB Museumstog og Energimuseet arrangerer en spændende tur med veterantog fra Århus, Hadsten og Langå direkte til Energimuseet ved Bjerringbro.

Det foregår den 20. maj 2013 med afgang fra Århus kl. 8.23.

Energimuseet ligger ved Tangeværket, som er omgivet af skov, Gudenåen og Tange sø. Toget kører tilbage igen efter fire timer og holder ved stationerne på vej til Århus. I løbet af dagen bliver der rig lejlighed til at opleve og slappe af i de fantastiske omgivelser.

For alle togpassagerer bliver der mulighed for at komme med på en særlig rundvisning omkring Tangeværket, som er Danmark største vandkraftværk. Det kom i drift i januar 1921 og fungerer stadig med de samme turbiner og generatorer. Dengang var det et af Danmarks største kraft-værker og kunne forsyne næsten en fjerdedel af Jylland med elektricitet. I dag er produktionen den samme, men den strækker kun til forsyning af 2.500 husstande.

I forbindelse med etableringen af Tangeværket blev Gudenåen stemmet op med en 800 meter lang dæmning. Bag dæmningen opstod den 13 km lange Tange Sø. På østsiden af søen er der i dag en stor skov med et rigt dyreliv, bl.a. kan man være heldig at se kronvildt. Søen har i en årrække givet anledning til en voldsom debat, idet lystfiskere og biologer gerne vil have den fjernet, fordi de mener, at det vil kunne forbedre forholdene for vandrefisk i Gudenåen. Konsekvensen vil være, at elproduktionen på Tangeværket stopper, og en række herligheds-værdier, knyttet til søen, forsvinder.

Rundvisningen vil også komme omkring fisketrappen, og der vil blive mulighed for at se nogle af de fisk, der passerer værket.

På museet er der en frilandsafdeling med tre tidstypiske huse fra henholdsvis bedsteforældrenes og oldeforældrenes tidsalder. Der er også vindmøller og solceller. For børnene bliver der mulighed for at blive blæst igennem i vindtunnellen, lave regnbuer med et kæmpe prisme eller slappe af på legepladsen. Indendørs er der bl.a. et historisk science center og udstillinger om Niels Bohr, klima-forandringer og den elektriske kommunikation. Midt på dagen er der et show med højspænding, lyn og torden. Udendørs er der mange hyggelige steder at sidde og nyde den medbragte mad eller en picnic-kurv fra museets cafe. I tilfælde af dårligt vejr kan spisningen foregå indendørs.

Klokken 15.00 vil toget være tilbage på banegården i Århus.

Billetter, som omfatter både transport og entré, kan købes via museets hjemmeside på http://www.energimuseet.dk

Illustration: Tog ud i det grønne. Morten Larsen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us