Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Tivoli: Den unge generation af klassiske musikere får særlig fokus

I år er der særlig fokus på den unge generation af klassiske musikere på allerhøjeste internationale plan, når Tivoli i København afvikler deres Tivoli Festival 2013. Et klassisk musikprogram til sæsonen 2013, og de klassiske musikoplevelser kommer til Kø'benhavn fra den 1. maj til 28. august 2013..

– Det er en fast tradition, at nogle af verdens store internationale stjernenavne på den klassiske musiks område lægger vejen forbi Tivolis Koncertsal om sommeren, fortæller Tivolis musikchef Henrik Engelbrecht:

– I år er fokus lagt på den nye generation af kunstnere, som for manges vedkommende har friske pladekontrakter med de store selskaber i inderlommen.

Blandt de mange unge instrumentalnavne, som kan opleves i 2013 er pianisterne Alice Sara Ott (2. maj), Behzod Abduraimov (16. maj), Benjamin Grosvenor (30. maj), Lukas Geniusas (1. juli) og violinisterne Ning Feng (4. maj), Guro Kleven Hagen (8. maj), Charlie Siem (17. juni) og Vilde Frang (21. juni) samt cellisten Alisa Weilerstein (29. juli).

Pianisten Valentina Lisitsa har på rekordtid opnået nærmest kultagtig tilslutning på de sociale medier. Hendes udgave af Chopins etuder er de mest sete på YouTube, hvor hun for længst har rundet 50 millioner views. 6. august debuterer hun i Danmark med en solo-koncert med Liszts arrangement af hele Schuberts Schwanengesang og Liszts hundesvære h-mol-sonate, som hun ved denne lejlighed spiller for første gang offentligt. To dage senere er hun så desuden solist i Rakhmaninovs ikke mindre vanskelige 3. klaverkoncert med Tivolis Symfoniorkester og den russiske dirigent Dmitrij Kitajenko.

På vokalsiden byder festivalen i år på genhør med to store, internationale navne, som det danske publikum allerede flere gange før har taget varmt imod; kontratenoren Andreas Scholl, som for alvor slog sit navn fast herhjemme i Händels Julius Cæsar på Det Kongelige Teater, gæster for første gang landet som liedsanger 25. august; sammen med sin faste pianist – og kone – Tamar Halperin synger han romantiske sange af Haydn, Schubert og Brahms. Bel canto-stjernen Lawrence Brownlee, der sidste år triumferede i Tivoli i koncertopførelsen af Bizets Perlefiskerne, fortsætter sin sejrsgang på operascener over hele verden. Han vender også tilbage til Tivoli, og afslutter Tivoli Festival 28. august med et forrygende program af tenorarier af Mozart, Bizet og Rossini.

Årets koncertopførelse er noget så sjældent som en dansk operette; Emil Reesens forrygende Farinelli, som i mange år var fast bestanddel i radioens Giro 413 i Aksel Schiøtz’ og Poul Bundgaards udgaver. I Tivoli puster den unge generation af danske sangere med tenoren Adam Frandsen og sopranen Sofie Elkjær Jensen i spidsen, nyt liv i Reesens toner 2. august. Koncerten er blevet til i samarbejde med Dansk Kapelmesterforening, som i år fylder 75 år, og som Emil Reesen i sin tid var formand for. Foreningen og Tivoli stod sidste år for en dirigentkonkurrence blandt unge dirigenter, hvor præmien netop var at skulle dirigere Farinelli i år – og vinderen blev Jesper Nordin, som vil lede sørøvere og andet godtfolk sikkert gennem festlighederne.

Tivoli Festival fortsætter også linjen med at præsentere nogle af verdens førende ensembler indenfor den tidlige musik – i år er det Freiburger Barockorchester, der opfører fire af Bachs Brandenburgkoncerter og hans første orkestersuite; repertoire, som ensemblet har cd-indspillet med enorm succes, og som de nu også præsenterer i Tivoli 3. maj.

Det russiske klaverfænomen Andrej Gavrilov var ikke tilfreds med sin sidste optræden i Tivoli for nogle år siden. Derfor tilbyder han 12. maj sit danske publikum en koncert med værker af Chopin og Prokofjev uden at få en rubel for den – og vi giver gaven videre til alle, der har årskort til Tivoli, som én af hele 63 koncerter, der i denne sommer kan opleves kvit og frit, hvis man har et sådant.

Tivolis Symfoniorkester skifter vintergarderoben som Copenhagen Phil/Sjællands Symfoniorkester ud og forlægger residensen til Tivoli i fire måneder. Orkestret er i disse år er i absolut topform, og er det naturlige omdrejningspunkt i festivalen med 18 koncerter sommeren igennem med dirigenter som Dmitri Kitajenko, Santtu-Matias Rouvali, Marc Soustrot, Perry So, Ankush Kumar Bahl, Rumon Gamba og Thomas Rösner.

Tivolis traditionsrige fødselsdagskoncert 15. august er i år en hyldest til Hollywood. Her spiller Tivolis Symfoniorkester filmmusik fra de store klassikere som Jurassic Park, Alien, Robin Hood, E.T. og Syv mænd sejrer. Det er specialisten Frank Strobel, der dirigerer, og Jakob Stegelmann, kendt som filmekspert i DR, præsenterer. To dage senere spiller Tivolis Symfoniorkester musik fra Harry Potter-filmene ved en udendørs koncert på Plænen midt i Tivoli, hvor alle kan komme udklædt som deres yndlings-Hogwarts-figur og opleve de herlige toner.

Den danske dirigent Michael Schønwandt fylder 60 i år, og det markerer vi med en koncert i Konservatoriets Koncertsal 22. august, hvor programmet bl.a. byder på det samme hovedværk, som da han debuterede netop med Tivolis Symfoniorkester i 1977; Mahlers fjerde symfoni.

Tivolis Symfoniorkester spiller selvfølgelig også musik af Tivolis egen H.C. Lumbye; det sker ved to koncerter 23. maj og 8. juni dirigeret og præsenteret af Lumbyes efterfølger, musikchef Henrik Engelbrecht.

Samarbejdet mellem Tivoli og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium giver havens gæster mulighed for at stifte bekendtskab med den kommende generation af hjemlige musikere. I år bl.a. ved en Beethoven-serie, hvor pianister fra DKDM og Musikhögskolan i Malmö ved seks koncerter i maj spiller en stor del af hans klavermusik, krydret med kammermusikalske indslag. Også studerende fra den prestigefyldte Juilliard School of Music i New York gæster Tivoli Festival – de demonstrerer det tårnhøje niveau på skolen ved tre koncerter i begyndelsen af juni.

Tivoli Festival fortsætter succesen fra de forrige år og præsenterer, i tillæg til festivalen, en koncertserie, hvor de yngste talenter og landet entusiastiske amatørensembler deler ud af begejstring og spilleglæde. Serien byder også i år på i alt 24 koncerter, som alle er gratis med Tivoli Årskort.

Illustration: Alice Sara Ott/Tivoli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us