Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Sverige dækker op til Lucia og julbord

Dagene bliver kortere og kortere, kulden kommer krybende, og vores ånde bliver levende og synlig, når den pustes ud af munden.

Det er tydelige tegn på, at vinteren – og dermed også julen – er over os.

For svenske såvel som danske familier er december en af de mest hektiske måneder på hele året. Der er massevis af arbejde, der skal fra hånden på denne tid af året, samtidig med at man skal forberede sig til den store højtid. Alligevel finder svenskerne altid tid til at stoppe op og nyde juletraditionerne såsom Luciadagen, julemarkederne og det særlige, smagfulde julbord.

Her får du et overblik over nogle af de traditionsrige oplevelser, som Sverige byder på i julehøjtiden – udvalgt af VisitSweden:

Lucia-dagen
En af de absolut vigtigste juletraditioner i Sverige er Luciadagen den 13. december – en dag der tages ganske alvorligt. Enhver by med respekt for sig selv afholder nemlig en årlig konkurrence for at finde byens Lucia, mens der på nationalt plan tilsvarende afholdes en konkurrence for at finde årets Lucia i Sverige. I dagene omkring den 13. december afholdes der hundredevis af Lucia-koncerter og optog rundt om i hele landet, ligesom de svenske radiostationer hvert år på selve Luciadagen spiller de forskellige sange fra Lucia-repertoiret. Og i år er der ekstra god mulighed for at tage til Sverige og opleve den særlige Luciafest, idet den 13. december i år falder på en lørdag. Særlig er stemningen i Stockholm på frilandsmuseet Skansen, hvor der ikke alene er optog og koncert, men hvor fejringen også foregår efter samme opskrift som i 1920’erne. Kulminationen af Luciafestlighederne i Stockholm finder sted i Storkyrkan, hvor der i dagene 11-14. december vil være Luciakoncerter en gang om dagen.

Göteborg forvandles til en eventyrlig juleby
Allerede fra midten af november måned begynder Göteborg at stråle på en helt anden måde end normalt, når byen bliver til et sandt juleeventyr med både julemarked, korsang og Luciaoptog. Fra den centrale del af havnen, gennem byens hovedgade og frem til Göteborgs forlystelsespark Liseberg stråler tusindvis af julelys om kap med hinanden. Bygningerne, broerne og træerne på den tre kilometer lange rute kommer til live, når den store lysudsmykning sættes op med et nyt tema hvert år – i år er det ”Et hav af lys”. Også korsang klinger igennem Göteborgs gader med udspring fra Drottningtorget, hvor et kor, formet som et juletræ, underholder hver dag fra den 5-23. december. Det er også her – i Liseberg – at du finder Skandinaviens største julemarked. Her kan du købe alt lige fra smukt kunsthåndværk og svenske julegodter til de spændende og traditionsrige juleretter såsom marineret sild og stegt rensdyr. Her glimrer omtrent fem millioner lys på parkens 700 juletræer – her er ægte svensk julestemning. Fejringen af Luciadag den 13. december er jo noget helt særligt i Sverige, og det er det også i Göteborg. Her vælges byens Lucia, Dronningen af Lys, hvert år et par dage før selve Luciadagen. Den 12. december afholdes den traditionelle Luciakoncert i Vasakirken, og hele dagen den 13. december fejres Lucia med sang, optog, besøg rundt omkring i byen og naturligvis Lussekatter, de særlige safranboller som hører Luciahøjtiden til.

Når Malmö skal vælge sin Lucia
Et af de mest interessante steder at deltage i Luciafestlighederne finder du i Folkets Park i Malmö. Her finder kroningen af Malmö’s officielle Lucia sted, her bliver den årlige Luciakoncert afholdt, og her ender det store Luciaoptog også deres tur rundt i byen. Forud for festlighederne den 13. december er forskellige unge piger af venner eller familie blevet nomineret til titlen som årets Lucia på baggrund af deres velgørenhedsarbejde. Det er ikke kun den store Luciafejring, der gør Malmö til et spændende udflugtsmål den 13. december, det gør den store julefestival ved navn ”Jul i Parken” også. Fra klokken 9 om morgenen er der julefestligheder og –aktiviteter over alt i byen. Kom og gør gode fund på juleloppemarked, besøg restauranten Far i Hattens julebasar, tag en svingom i skøjtediskoteket eller smag på lækre delikatesser i Byens Spisekammer – og der er faktisk mange flere ting for hele familien på programmet, som vil gøre dagen uforglemmelig.

Linnés Råshult dækker op til et noget anderledes julbord
Julen er jo tid for marcipan, glögg og massevis af fed julemad. Men sådan behøver det slet ikke at være, hvis det står til Linnés Råshult i Småland. Her byder de nemlig den 6. december inden for til et klimavenligt julegilde udelukkende bestående af vegetariske og økologiske retter. Julestemningen er i top, og julebordet består udover de vegetariske retter også af et lille sildebord, fuldstændigt som de svenske juletraditioner foreskriver det. Gildet foregår over to sessioner, den første klokken 13 – den anden klokken 17. Og du kan godt se frem til en spændende dag, for selveste Carl von Linné deltager i gildet, ligesom der vil være underholdning i form af et ildshow. Hvis du vil booke plads ved julegildet, så har du frem til den 30. november. For mere information om arrangementet eller tilmelding skriv til: linnesrashult@almhult.se

Juleopera – Luciadag på en helt ny måde på Drakamöllan Gårdshotell
Drakamöllan Gårdshotell har haft stor succes med deres operabegivenheder, og vil derfor satse endnu mere på opera, så det nu kan nydes hele året rundt – og derfor også her ved juletid. Og på en af julens vigtigste dage i Sverige, nemlig på Luciadag den 13. december, flyder julemusikken ud mellem bordene i Drakmöllans spisesal. Der bliver nemlig dækket op til klassisk julbord, akkompagneret af klassisk julemusik, fremført at både nye sangtalenter og veteraner som Guido Paevatalu og Niels Jåorgen Riis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us