Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Sensationelt bronzefund i Gl. Skørping

I sidste uge blev Nordjyllands Historiske Museum kontaktet af detektorfolkene Søren Lund Thomsen og Rene Skjødt, som havde fundet ca. 40 bronzefragmenter på et bakkedrag ved Gl. Skørping.

Arkæologer fra museet rykkede ud, og en systematisk efterundersøgelse afslørede yderligere ca. 210 fragmenterede genstande spredt ud over et 40 x 15 m stort område.

Det oplyser Nordjyllands Historiske Museum.

– Fundet er særdeles interessant, eftersom det indgår i et større fundkompleks på begge sider af Lindenborg Å, som både omfatter gravhøje, bopladsfund og andre depotfund bl.a. et ved Vaseholm. Dermed er fundet med til at bibringe os større viden om bronzealderens samfund og rituelle verden, fastslår museumsinspektør Torben Sarauw fra Nordjyllands Historiske Museum.

Blandt de mange genstande, der er fundet, er seletøjsudstyr, kornsegl og en ragekniv dekoreret med et skib, som dem man ser på helleristningerne. Flere af genstandene er kvindesmykker bl.a. fragmenter af halsringe, armbånd og et fint ornamenteret hængekar, som er en slags beholder, som kvinder har haft har siddende i bæltet. Dertil kommer stangknapper, ringe og rasleblik, som alle sandsynligvis har indgået i seletøjsudstyr til heste. Rasleblikket, som er dekoreret med fine geometriske mønstre, har både været dekorativt, men også frembragt en metallisk klang, når hesten bevægede sig.

Blandt de mere fine dele er et oksehoved, der tilsyneladende har siddet på et træskaft. Hvilken funktion, dette har haft, er uvist, men fra bronzealderen findes en mangfoldighed af ceremonigenstande, der giver os et glimt af datidens religiøse forestillingsverden, som bl.a. omfatter ofre af de mest fantastiske genstande af bronze og guld, som mennesker kunne skabe. Fra samme tidsrum kender man også storhøje med meget rige begravelser, der vidner om rige høvdingeslægter med forbindelser langt ned i Europa og måske forklarer os, hvordan rå-metallerne kom til Danmark.

– Hvorfor det rige depotfund blev nedlagt nær en bakketop for ca. 2800 år siden, kan vi kun gisne om, siger Torben Sarauw og fortsætter:

– Den arkæologiske undersøgelse på stedet har ikke afsløret spor efter bebyggelse eller grave. Vi fandt imidlertid resterne efter et lerkar, hvori der var en stor koncentration af bronzegenstande. Noget tyder således på, at fundet blev nedgravet samlet og placeret i dette lerkar – måske som et offer eller et hengemt bronzeforråd. Nyere tids dyrkning og pløjning har så spredt bronzerne over et større område.

Resterne af lerkarret og indholdet var meget skørt, hvorfor det blev optaget i et gipspræparat, så det kan undersøges af en konservator under mere ideale forhold.

Genstandene skal i nær fremtid indsendes til danefæbedømmelse på Nationalmuseet, hvilket udløser en findeløn til de to detektorfolk. Nordjyllands Historiske Museum håber dog på først at kunne udstille fundet på Lindholm Høje Museet.

Illustration: Rene Skjødt med af de mange fund – et oksehoved – som han var med til at finde med detektor

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us