Økogrisene tog imod

Svinene på 11 økologiske svinefarme holdt åbent hus søndag den 31. maj 2016 sammen med svineproducenterne, og 7.000 tog imod invitationen.
– Der har været et rigtig fint besøgstal hos alle værterne, og det er meget positivt, at folk vil bruge deres søndag pÃ¥ at komme ud og se, hvordan den økologiske svineproduktion foregÃ¥r. Alle vores værter er stolte af deres produktion og vil gerne vise den frem, sÃ¥ vi er meget tilfredse med dagen, siger Hanne Børsch, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder pÃ¥ Sofari.
Det er sjette gang de økologiske svineproducenter holder Sofari, og arrangementet er stadig en god og vigtig måde at få vist, hvordan økologisk svinekød bliver produceret.
– Den personlige historie er vigtig. NÃ¥r folk fÃ¥r sat ansigt pÃ¥ landmanden, ser hvordan de passer deres grise og fÃ¥r mulighed for at stille spørgsmÃ¥l, bliver det pludselig tydeligt, at der er mennesker bag, og at det virkelig fører til noget, hvis man køber økologisk kød, siger Hanne Børsch.
Der er efterspørgsel på økologisk svinekød, og sidste årsopgørelse fra Friland viste en stigning i salget på 34 pct. alene i Danmark. Hanne Børsch vurderer, at den øgede efterspørgsel på økologisk kød også har givet flere besøgende.
-Ligesom mange gerne vil ud og se de økologiske køer komme på græs, er der også mange, der gerne vil ud og se, hvor deres kød kommer fra og hvordan grisene lever. Ved at tage en tur på gårdbesøg får man både syn for sagen selv, og så er det en god oplevelse for hele familien, siger Hanne Børsch.
Foreningen for Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød – en sammenslutning af økologiske svineproducenter – arrangerer dagen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Friland og Økologisk Landsforening. Sofari bliver ogsÃ¥ arrangeret til næste Ã¥r og falder altid sidste søndag i maj.