Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Ny cykelsti åbner op for håndværks- og industrihistorien på Skiveegnen

Når den gamle Vestsallingbane den 29. maj 2011 bliver indviet som cykelsti, er det faktisk en del af historien om håndværk og industri på Skiveegnen.

Historien om det moderne Skive begynder i 1865. Det var året, hvor jernbanen mellem Viborg og Struer var færdig. I 1884 fulgte statsbanen til Glyngøre, og den private Vestsallingbane til Spøttrup åbnede i 1924. Med jernbanen fik man langt bedre transportmuligheder, og takket være en lang fremgangsperiode i landbruget steg efterspørgslen efter en lang række nye varer. I Skive tog industrialiseringen for alvor fart omkring 1880, og nogle af de første fabrikker kom naturligvis til at ligge ved Østerbro, tæt på den daværende banegård. Men der sket også noget ude på landet: det første andelsmejeri blev etableret af 12 bønder i Ramsing i 1885.

Jernbanernes betydning for industrialiseringen var altså meget stor. Nogle af banerne lever stadig, mens andre for længst er blevet nedlagt. Vestsallingbanen lukkede allerede i 1966, men nu kommer banetraceet atter til ære og værdighed. Den 29. maj indvies nemlig en ny cykelsti på den 27 km lange strækning, og det sker med maner. Det er 7 år siden, at Spøttrup Turistforening tog initiativ til at få lavet en cykelsti ad den gamle jernbane, så der er grund til at fejre, at de mange, lange forhandlinger nu er kronedes med held.

Det sker med et løb, som arrangeres i samarbejde med Rødding Atletikklub, og som starter fra Skive kl. 12.30. Desuden er der mulighed for at deltage i en cykeltur for hele familien med byarkivar Niels Mortensen og Ib Svenningsen fra Lokalhistorisk Arkiv som kyndige guider. Langs ruten har de forskellige borgerforeninger velvilligt stillet sig til rådighed og står klar til at fylde deltagernes vanddepoter efter behov. Starten går fra Skive Banegård kl. 13, og den officielle indvielse og snoreklipning foregår, når både løberne og cyklisterne er nået til Spøttrup Kulturhal kl. ca. 16.

Indvielsen kan således opfattes som en milepæl i 150 års historie om håndværk og industri på Skiveegnen. Til dem, der gerne vil vide mere om denne spændende historie og dermed om udviklingen på Skiveegnen gennem det forgangne halvandet århundrede, har Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter udarbejdet en særlig temarute, der starter i Skive og bl.a. fører forbi Højslev Teglværk, Mønsted Kalkgruber, Daugbjerg, Kalkgruber, Ramsing Mejeri, Træmuseet i Oddense, Glyngøre Havn og Roslev Mølle. Hvis man følger ruten, får man desuden et indblik i tørveeventyret i Sparkær og Hvidemose, og turen går naturligvis også til Fur, hvor molerindustrien får et ord eller to med på vejen.

– Historien om håndværkets og industriens udvikling er faktisk en utroligt spændende historie, som både ind-byggerne i Skive Kommune og gæster udefra vil have stor glæde af at stifte bekendtskab med, siger turist-chef Alice Bank Danielsen, Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter:

– Man kan enten følge hele ruten eller man kan kombinere den med en af de 7 andre ruter, som vi har udarbejdet.

Ruterne og de tilhørende rutebeskrivelser kan hentes på http://www.visitskive.dk
Se mere om cykelløbet her den 29. maj 2011 hos Rødding Atletik Klub på http://www.rak.dk

Illustrationen er fra Rødding Atletik Klubs hjemmeside
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us