Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Jylland rundt i en rød Kadett

En ny programserie på DR K sætter fokus på Jylland og fortæller nogle af 1800-tallets mest centrale historier i et nyt perspektiv.

I 1800-tallet går vores nation fra at være en stormagt til det lille land, vi kender i dag. I 1814 mister vi Norge, og i 1864 taber vi hertugdømmerne Holsten og Slesvig. Nederlagene får eliten til at kaste opmærksomheden på landsdelen i mellem de to tabte landområder – Jylland.

– Sat på spidsen kan man sige, at der indtil 1800-tallet er en stor del af den københavnske elite, som ikke regner Jylland for noget som helst. Det er nærmest Danmarks svar på Sibirien. Der er øde, der er intet, der gror, og de mennesker, der bor der, taler et mærkeligt sprog. Men efter 1814, og i endnu højere grad efter 1864, begynder eliten virkelig at få interesse for Jylland, fortæller vært på ‘Opdagelsen af Jylland’, Cecilie Nielsen.

Der bliver på alle måde sat skub i udviklingen i Jylland, og processen får stor betydning for hele landet. Der skal både bygges nye havne, landbrugsjord skal tages i brug, fattige arbejdere har brug for hjælp, og der skal ryddes op i den massive korruption.

Meget af det, der foregår i Jylland i 1800-tallet har stor betydning for vores samfund i dag. Men hvad betyder tabene i 1814 og i 1864 egentlig for almindelige mennesker i 1800-tallet? Og hvordan kan de have betydning for os i dag?

De spørgsmål forsøger Cecilie Nielsen, at finde svar på i DR K’s historiske serie ‘Opdagelsen af Jylland’, der handler om konsekvenserne af de store politiske begivenheder i 1800-tallet. Og der bliver masser af jysk sommerstemning, når den unge historiker og vært kører den smukke del af Danmark tyndt i sin gamle røde Opel Kadett for at opleve de mest centrale steder i nogle af 1800-tallets mindre kendte historier.

– Med ‘Opdagelsen af Jylland’ ønsker vi at fortælle om nogle af de konsekvenser og resultater, der kom ud af at miste Norge og Slesvig, og ikke mindst hvad 1800-tallet egentlig betyder for os i dag. I den fortælling spiller Jylland en ikke så lille rolle, siger Flemming Hedegaard, kanalredaktør på DR K.

I bestræbelserne på at fortælle om de mange centrale begivenheder besøger Cecilie Nielsen en lang række mennesker. Det er både fagfolk, med styr på den historiske fakta, men også modeljernbane-entusiaster, en ældre italiensk restauratør, en tysk tjener, en englænder, der har et Bed and Breakfast, et par brugsuddelere, en hel flok sæler, et slagteri – og muligvis også en automekaniker eller to.

Illustration: Vært Cecilie Nielsen kører Jylland tyndt i sin gamle røde Opel Kadett for at opleve de mest centrale steder i nogle af 1800-tallets mindre kendte historier/Danmarks Radio

Se med på DR K den 19. november 2014 kl. 20:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us