Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Giro Italia kommer på museum i Horsens

Nu her i 2012 starter et af verdens hårdeste cykelløb, Giro d’Italia, i Danmark og der er start og mål i både Herning og Horsens, og hvad kan være mere naturligt and at Danmarks Industrimuseum i Horsens fortæller den fantastiske og dramatiske historie om cykelløbet.

Det er historien om de utallige dramaer i de italienske bjerge. Om de store sejre, de største stjerner og den ubarmhjertige rivalisering. Kort sagt: Det er fortællingen om verdens hårdeste cykelløb, Giro d’Italia, der bliver levendegjort på Danmarks Industrimuseum i Horsens, når særudstillingen om Giro d’Italia åbner fredag 27. januar 2012.

Danmarks Industrimuseum har benyttet den danske start på Giro d’Italia med de første to etaper i Herning og 3. etape i Horsens 5. – 7. maj 2012 til at sætte fokus på det mytiske cykelløb og fortælle historien om både Giroens og cyklens udvikling siden den første udgave af det store etapeløb blev kørt i Italien i 1909.

– Det er en vanvittig god historie. Skandalerne, rivaliseringen mellem stjernerne, især Fausto Coppis og Gino Bartalis tvekamp efter 2. Verdenskrig, de danske sejre og meget mere. For Danmarks Industrimuseum er der desuden et spændende aspekt i at fortælle den tekniske udvikling af ryttercyklen, fra verden så den første pedaldrevne cykel til de aerodynamiske kulfibercykler af i dag, siger museumsinspektør Brian Wiborg, Danmarks Industrimuseum.

Fra Italien har Brian Wiborg hentet en række rariteter, der vil få cykelentusiaster til at slikke sig om munden: Otte lyserøde førertrøjer, der blandt andet har været båret af Fausto Coppi, Fiorenzo Magni, Gilberto Simoni og Marco Pantani, Fausto Coppis cykel, Marco Pantanis cykelsko, de danske Giro-etapevinderes cykeltrøjer og meget mere.

Det er også lykkedes museumsinspektøren at finde verdens første cykel med pedaler. Den er fransk og fra 1865 – og en del af et parti, der blev produceret i 5.000 eksemplarer. Det er en samler fra Nordjylland, der har stillet klenodiet til rådighed. Cyklen indgår i udstillingens fortælling om den teknologiske udvikling. Her finder man også en Vælte Peter fra Frankrig og en af de første cykler med lige store hjul, der i 1892 har kørt det 534 kilometer lange endagsløb Jylland Rundt. Og selvfølgelig en moderne aerodynamisk kulfibercykel fra cykelholdet Glud og Marstrand.

Danskerne har deres eget afsnit på udstillingen. I audio-fortællinger beretter både Jørgen Leth og Rolf Sørensen om deres oplevelse af Giro d’Italia, og ud over Rolf Sørensen fortæller tre andre af de i alt otte danske etapevindere gennem tiderne, Jørgen Marcussen, Nicolaj Bo Larsen og Chris Anker Sørensen, om deres oplevelser i Giro’en.

Publikum får også mulighed for at opleve bjergkørsel på egen krop. Dels ved at betræde en simuleret stigning på 13 procent, dels ved at kunne køre bjergkørsel i en cykelsimulator, og så bindes det hele sammen af den fantastiske fortælling om løbet siden starten i 1909 til nu.

– Vi har haft adgang til et unikt billedmateriale fra Giro-arrangørernes arkiv og lånt historiske film fra italienske cykelmuseer. I billedfriser ophængt på væggene fortæller vi et udpluk af de mange fantastiske historier fra løbet: Udviklingen fra 1909 til i dag, løbets største vindere og helte og lidt om skandalerne gennem årene, blandt andet, siger Brian Wiborg.

Og rundt omkring på udstillingen kan man se dokumentar-film fra historiske løb – blandt andet om den legendariske rivalisering mellem Fausto Coppi og Gino Bartali, der samlede den efterkrigstraumatiserede nation. Tilskuerne bliver modtaget med filmklip med legendariske spurtopgør, Jørgen Leths klassiske cykelfilm om Giro d’Italia, Stjernerne og Vandbærerne fra 1973, bliver vist i en minibiograf på udstillingen, og det hele bliver bundet sammen af et italiensk lydtæppe af cykelløbs-lyd og kommentator-sekvenser.

Udstillingen åbnes ved en indbudt reception fredag den 27. januar 2012 kl 16, hvor Italiens ambassadør Carlo Tripepi, borgmester Jan Trøjborg og direktør Alex Petersen taler.

Link:
Danmarks Industrimuseum – http://www.industrimuseet.dk

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us