Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Demente tilbydes nu kunstoplevelser på Kunstmuseum

VejleMuseerne – Kunstmuseet tilbyder nu kursusforløb for demente og pårørende, for billeder kan man se og nyde hele livet.

Det handler nemlig om gode oplevelser, samvær og fællesskab, når VejleMuseerne sammen med Vejle Kommunes demenseksperter tilbyder et kursusforløb for borgere, der lider af en demenssygdom, og deres pårørende.

– Forskning har vist, at mennesker bevarer evnen til at se og opleve billeder næsten intakt hele livet, og derfor er kunst velegnet som udgangspunkt for gode oplevelser, til at lokke erindringer frem eller bare støtte lysten til at være kreativ, siger Trine Grøne, kunstfaglig inspektør på VejleMuseerne og idekvinde bag tilbuddet.

Forløbet for de demente består af syv kunstbesøg, hvor der hver gang fokuseres på et nyt kunstværk.

Trine Grøne inddrager musik, rekvisitter og dufte til at åbne deltagernes sanser og introducere hvert kunstværk, inden hun fortæller om det. Efter en kaffepause skal deltagerne selv prøve at lave et billede eller en figur inspireret af dagens kunstværk og med vejledning og praktisk hjælp fra en professionel kunstner.

– Man behøver ikke at have kunstneriske evner eller erfaringer i forvejen, for kunst er for alle og kan give oplevelser, der berører sanser og følelser på en særlig måde. Derfor synes vi også, at det er vores opgave som museum at række ud og komme de af vore gæster i møde, som ofte ikke kan komme af sted til kulturelle oplevelser. Og så kan de samtidig gøre det sammen med f.eks. deres ægtefælle eller anden ledsager efter ønske, siger Trine Grøne.

Kunstmuseet har været tovholder på kunstkursets indhold, og projektet er udviklet i tæt samarbejde med Vejle Kommunes Vidensforum for Demens ved demensfaglig leder Birte Schelde.

I alle faser af projektets udvikling har Vidensforum for Demens været sparringpartner. Den faglighed, som Vidensforum for Demens har bidraget med, har haft stor, positiv betydning, hvilket viste sig, da forløbene blev afprøvet i efteråret. Resultatet var rigtig gode tilbagemeldinger fra test-deltagerne, som var en lille gruppe borgere med en demenssygdom og deres pårørende.

Med i udviklingen var også scenograf Louise Nissen og billedkunstner Berit Jansson, som sammen med Kunstmuseet sammensatte den introduktionen til kunsten, der både skaber nydelse og udfordrer sanserne. Det nyskabende i dette kursusforløb og i formidling til denne målgruppe, er netop den sanselige introduktion, der indleder hvert forløb med musik, scenografi, duftoplevelser og meget mere. Hensigten med dette er at vække alle sanser og åbne kunstværkerne gennem nye oplevelser. Samtidig skaber den sanselige introduktion ro og fokus hos kursusdeltagerne, hvilket giver den bedste start på mødet med kunstværkerne.

Kursusforløbet går i gang den 4. april 2016, og der er tilmeldingsfrist 18. marts. Vil man vide mere om kurset og melde sig til, kan man henvende sig til VejleMuseernes inspektør Trine Grøne på 40 16 70 53. Der er også mulighed for mere information på VejleMuseernes hjemmeside. Forløbet koster 1.500 kr. i alt inkl. ledsagers deltagelse. Man tilmelder sig alle syv kursusdage på én gang.

I Danmark findes kun sporadiske tilbud til borgere med en demenssygdom, der tager udgangspunkt i kunst og slet ikke som permanente formidlingstilbud på et kunstmuseum. På den måde går VejleMuseerne i front i Danmark, men især i England og USA findes flere eksempler på kunstmuseer, der har arbejdet målrettet med udvikling af formidlingstilbud til borgere med en demenssygdom, f.eks. Dulwich Picture Gallery og Royal Art Academy i London samt MOMA i New York.

Læs mere på http://www.vejlemuseerne.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us