Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Følg ulvene på kort

Naturstyrelsen, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Institut for Bioscience – Kalø, Aarhus Universitet er gået sammen om at lave ét fælles ulvekort. De tre institutioner har tidligere lavet hvert sit ulvekort baseret på blandt andet analyser af indsamlede DNA-spor og fotos fra fotofælder. Men fremover slår man alle prøverne sammen og laver ét fælles kort.

– Det er klart en fordel, at vi fremover får mange flere ulveobservationer, når vi skal vise ulvens færden på ulvekortet. Det nye ulvekort bliver mere omfattende og giver borgene et bedre svar på, hvor ulvene har været i Danmark, siger naturplanlægger Lasse Sehested Jensen fra Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen og Naturhistorisk Museum, Aarhus Universitet bruger forskellige metoder, når de indsamler DNA-spor fra ulve.

Naturstyrelsen indsamler hovedsageligt prøver fra husdyr, som ulve har spist af, mens Naturhistorisk Museum får lavet DNA-prøver fra eksempelvis hjortevildt, som ulve kan have nedlagt.

I modsætning til tidligere kort, viser dette kort kun beviser for ulv i 2014, hvorimod tidligere offentliggjorte kort har vist de samlede fund fra de første spor af ulv i 2012 til udsendelsestidspunktet. Dette kort angiver i lighed med tidligere offentliggjorte kort fra Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet fund inden for 10×10 km kvadrater. Det er hermed ikke muligt, af hensyn til berørte lodsejere, at identificere præcise lokaliteter.

– Områderne for ulveforekomster i 2014 afviger ikke meget fra områderne i 2012-2013, udtaler seniorforsker på Naturhistorisk Museum, Thomas Secher Jensen:

– Der er stadig flest fund i det midt-vestjyske område, det vil sige i Nordvestjylland, i Thy og i Sønderjylland. Det er nyt, at der er dokumentation af ulv på Djursland, hvor der længe har været udokumenterede observationer. Ud over de dokumenterede fund har museet fået mange udokumenterede observationer spredt over det meste af Jylland, og vi afventer egentlig blot håndgribelige beviser. Det er dog påfaldende, at der mangler observationer i Vendsyssel nord for Thy, samt fra for eksempel Himmerland, hvor der i de store skovområder godt kunne etableres ulve. Vi håber på en god snevinter, hvor ulvespor kan føre til nye dokumenterede fund.

Seniorforsker på Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, Liselotte Wesley Andersen, der har foretaget DNA-analyserne, fortæller om analyserne:

– DNA-analyserne skelner mellem hund og ulv og er foretaget både på spytprøver og ekskrementer. De beviser, at ulvene ikke er forsvundet i 2014. Individ-analyserne af ulve i 2014 har indtil videre afsløret, at den hanulv, der blev påvist 7 gange i det midtjyske fra februar til juli i 2013, stadig findes i det midtjyske. Det betyder, at vi dermed må siges at have det første bevis på, at ulven er fastboende i Danmark.

Ifølge den tyske ulveekspert Ilka Reinhardt betragtes en ulv, der er blevet påvist mindst 2 gange i det samme område med 6 måneders mellemrum at være hjemmehørende i området, hvilket i højeste grad må siges at være tilfældet for denne ulv.

Der er stadig kun fundet DNA-prøver fra hanulve, og forskergruppen fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus har ingen dokumentation for hverken hunulve eller ulvehvalpe, men er bekendt med, at der i offentligheden går rygter om sådanne.

Undersøgelserne af ulvens indvandring i Danmark er finansieret af 15. Juni Fonden til projektet “Nye arter i Danmark”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us