Festivaler med fokus på Vadehavets råvarer og specialiteter

Ved to festivaler sættes Vadehavets råvarer og specialiteter på menukortet i Sydvestjylland.

For tredje år i træk sætter landets madentusiaster kryds i kalenderen i pinseweekenden, når der afholdes Filsø Fødevarefestival på den historiske Filsø Avlsgård. Som altid er de lokale specialiteter i fokus, og de mange udstillere vil igen i år stå klar med smagsprøver på alt fra kød, pølser og ost til brød, vin og honning. I år kan festivalens mange besøgende desuden glæde sig til at nyde en spændende Vadehavs-pinsemiddag i festivalens pop-up-restaurant, som Sydvestjyske Smagsoplevelser står bag.

Pop-up-restauranten serverer søndag eftermiddag en særlig Vadehavs-menu sammensat af udvalgte lokale råvarer. Forretten består af stegte Vadehavsrejer, røget Fanølaks samt røgede blåmuslinger, der selvfølgelig serveres på dæmningen i søen. Herefter byder menuen på røget får fra Havervadgård, ragout og kølle af Varde Ådal Lam samt hvedekerne- og spidskålssalat. Smørret til brødet samt den efterfølgende osteanretning er fremstillet på de nærliggende lokale mejerier som Jernved, Kristiansminde, Enghavegård og Øselund.

Sidste år havde festivalen mere end 8500 besøgende og over 80 udstillere. Og arrangørerne forventer en endnu større succes i år, når festivalen løber af stablen den 24.-25. maj 2015.

– Filsø Fødevarefestival hylder de gode lokale råvarer, der findes her på egnen. Derfor er det naturligt at lave en pop-up-restaurant, hvor folk kan få et godt måltid mad tilberedt med egnens råvarer som hovedingrediens. Vi forventer, at det nye tiltag vil være et tilløbsstykke blandt både trofaste og nye besøgende, fortæller Knud Hjortlund Hansen, der er projektkoordinator for Sydvestjyske Smagsoplevelser, som også stod bag den populære pop-up-restaurant til Tall Ships Races i Esbjerg sidste år.

I hælene på Filsø Fødevarefestival følger den årlige Lammefestival den 1.-14. juni 2015, der hylder de sydvestjyske lam og deres karakteristiske smag, som er kendt ud over Danmarks grænser. Under lammets opvækst på vestkystens grønne vidder sørger den salte og insisterende vestenvind for at give lammet en let saltet smag, der sammen med kødets møre tekstur har gjort Vadehavslam til en kendt delikatesse.

Et af arrangementerne på årets Lammefestival finder sted på Havervadgård, der opdrætter økologiske Vadehavslam. Her er der hele dagen mulighed for at opleve fårene og lammene tæt på, se opvisning med hyrdehundene samt høre bonden fortælle om landbruget. Til middag serveres en skøn frokost med Vadehavsspecialiteter. Forretten består af Vadehavsrejer, blåmuslinger og grønt, mens hovedretten selvfølgelig er lammeragout, -spareribs og -pølser med salater og kartoffelsalat. Til dessert serveres vaniljebudding og jordbær, og hele herligheden nydes udendørs på halmbænkene med udsigt til markerne.

Illustration: Middag på dæmningen ved Filsø

Links:
Udstillerlisten til Filsø Fødevarefestival opdateres løbende på http://www.foedevarefestival.com
Køb billet til middagen på Filsø Fødevarefestival på http://www.vardebilletten.dk/event/49742
Programmet for Lammefestival opdateres løbende på http://www.lammefestival.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kontakt os

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.