Michelinstjerner skal trække kry…

Tallet for krydstogtsturi…

Håndstrik er kommet på museum

Danmarks Industrimuseum å…

Istiden vender tilbage til Aarhu…

Lørdag den 14. maj 2016 s…

Nye B & B stjerner i Schweiz

Nu får interesserede muli…

Egon er på spil i Viborg

Olsen-Banden er kommet på…

Møn skal være orkidéparadis

Jydelejet, Havrelukke og …

Rejsemesse i Herning: Større køb…

Rejsemessen Ferie for All…

Demente tilbydes nu kunstoplevel…

VejleMuseerne - Kunstmuse…

DSB og Mofibo indgår samarbejde …

Nu får du mulighed for at…

Bustur for kokke og tjenere skal…

Kokke og tjenere i det ve…

«
»
TwitterFacebook

Et kvantespring til fremtiden på Energimuseet

I 2013 er det 100 år siden, at Niels Bohr udtænkte en model for atomets opbygning.

Modellen, der synliggjorde teorien, er i dag kendt verden over af millioner af mennesker. Den er på mange måder blevet en væsentlig brik til en naturvidenskabelig forståelse af verden. I 1922 fik Niels Bohr Nobelprisen for "udforskningen af atomernes struktur og af den stråling, der udsendes fra dem.

Og Energimuseet ved Bjerringbro vil nu fejre Niels Bohr og hans atommodel med særudstillingen "Et kvantespring til fremtiden – Niels Bohrs atommodel 100 år" fra den 23. marts 2013 og frem til den 1. november 2013.

Udstillingen vil med vægt på Niels Bohrs bidrag tage udgangspunkt i det videnskabelige arbejde, der i begyndelsen af det 20. årh. udførtes for at nå en forståelse af atomernes opbygning. Dernæst vil udstillingen fokusere på Niels Bohrs deltagelse i det arbejde, der førte frem til at forklare fissions-processen og gav det teoretiske grundlag for atombomben. Efter 1945 var Bohr meget optaget af, hvordan atomenergiens fredelige anvendelse til energiproduktion kunne udvikles. Han var bekymret for atomkapløbet og skrev i 1950 "Det åbne brev" til FN. Her argumenterer han for, at en spredning af viden er det bedste grundlag for at undgå en optrapning med atomvåben. I årene efter spillede han en afgørende rolle for etableringen af CERN i 1954 og atomforsøgsstationen Risø i 1958.

Til udstillingen udarbejdes der to animationsfilm i samarbejde med MARK-film i Viborg. Filmene vil henholdsvis demonstrere Bohrs atommodel og fissionsprocessen. Disse to animationsfilmvil blive projekteret op på to store skærme i udstillingen. Efterfølgende vil disse animationsfilmaf alle skoler kunne hentes på museets hjemmeside i sammenhæng med andet undervisnings-materiale.

Tilbage i 1800-tallet havde man opdaget, at forskellige grundstoffer i glødende tilstand udsender forskellige former for lys. Set gennem et gitter giver det linjer af farvet lys (også kaldet spektral-linjer) med bestemte afstande. Bohrs atommodel forklarede disse mønstre og gav i øvrigt forklaringen på opbygningen af det periodiske system. Derfor vil der til udstillingen blive lavet to lysinstallationer, der viser spektrallinjerne for brint og helium.
I tilknytning til udstillingen vil der blive lavet en plakatudstilling med 12 af Mette Høst's billeder. Hun har i en årrække arbejdet med at give forskningen på Niels Bohr Institutet et kunstnerisk udtryk.

I udstillingen bliver der også en række interaktive opstillinger, der demonstrerer forskellige fænomener, som knytter sig til Niels Bohrs arbejde.

På Energimuseet har publikum siden år 2000 kunnet opleve den 7 meter høje Van de Graaff accelerator, der i begyndelsen af 1950'erne blev bygget og stillet op på Niels Bohr Institutet. Van de Graaff acceleratoren står i dag i det lokale på museet, der kaldes Niels Bohr Tårnet.

I løbet af året vil der afholdes forskellige arrangementer på museet til markering af 100-året for Bohrs atommodel.
Følg med på museets hjemmeside på http://www.energimuseet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kontakt os

Sektioner

Om os

  • Vi modtager altid gerne informationer om stort og småt, og har du kommentarer så send dem omgående til os.

Follow Us